DARES regio Zuid-Oost Brabant
Dutch Amateur Radio Emergency Service
 
 
 

Wie zijn wij:

DARES staat voor Dutch Amateur Radio Emergency Service. DARES bestaat uit een groep deelnemers (meestal zendamateurs) die inzetbaar zijn als er problemen zijn met de reguliere communicatie voorzieningen van de hulpdiensten voor Openbare Orde en Veiligheid.  DARES is erkend door de Nederlandse Overheid.

De linken weergegeven op deze pagina hebben betrekking op de regio Brabant Zuidoost

Wanneer komt DARES in actie?
Als reguliere communicatiemiddelen zijn uitgevallen kan DARES door de overheid worden gealarmeerd. De DARES regio coördinator zal dan via een vaste gestelde procedure inventariseren welke deelnemers op dat moment inzetbaar zijn en welke apparatuur zij tot hun beschikking hebben.
Daarna zullen teams van 3 tot 5 personen met hun apparatuur worden ingezet om verbindingen tussen diverse locatie op te zetten. Indien nodig kan een beroep worden gedaan op deelnemers uit andere regio’s, maar vooral ook op de zendamateurs “op zolder”.

Doelstelling DARES
“De kennis en kunde van radio zendamateurs ter beschikking te stellen aan de bevolking en overheid ten tijde van rampen en crisis situaties.”

LANDELIJKE 112 STORING
Op 24 juni is de Stichting "DARES" gewaarschuwd dat er een 4G storing was, welke het telefoonverkeer platgooide en hierdoor 112 onbereikbaar was.
Na kort beraad werd Dares Landelijk Crisis Centrum ingeschakeld.
Om 19.00 hebben wij de zender (VHF op 145.500 MHz)  geactiverd om verbinding te leggen met de veiligheid regio's.
Binnen slechts 4 min hebben we de radio- verbinding tot stand gebracht. 
Kortom we hadden een directe VHF radio verbinding met het grootste gedeelte van Nederland, van Brabant west en midden t/m Gelderland oost, binnen 5 min. nadat we in de lucht kwamen.

Inzet Valkenswaard voor de veiligheidsregio Brabant Zuidoost

Inzet Valkenswaard voor de veiligheidsregio Brabant Zuidoost

Deze maand weer een mooie lezing door Jan PE2MOL met een overzichtspresentatie over wat DARES is en doet. Jan heeft deze presentatie recentelijk ook gegeven voor de Veiligheidsregio Brabant Zuid Oost. Jan is regiocoördinator van Stichting DARES (Dutch Amateur Radio Emergency Service) in het gebied Zuidoost-Brabant. Hij en zijn mede-zendamateurs komen in actie als zich onverhoopt een grote ramp voordoet, zoals een grote overstroming of een cyberaanval, waardoor de stroomvoorziening in een groot gebied langdurig uitvalt. De DARES-vrijwilligers zorgen er dan voor dat overheden, hulpverleners, maar ook de politie en het leger via een noodradionet met elkaar kunnen blijven communiceren. Tevens kan DARES fungeren als ‘last-mile’ schakel voor burgers om de overheden te bereiken wanneer men dat zelf niet meer kan ten gevolge van uitval van reguliere communicatiemiddelen. Hiervoor werken de radioamateurs samen met de veiligheidsregios in Nederland. DARES is erkend door de Nederlandse Overheid, het Ministerie van Binnenlandse Zaken adviseert de veiligheidsregio’s om de dienstverlening van DARES op te nemen in de rampenplannen.

Jeroen Degenkamp, de regiocoordinator voor DARES Zuid-Limburg, zal deze avond indien mogelijk ook een demonstratie met het RMS Winlink Systeem geven.

We denken hiermee weer een interessant onderwerp te bieden, graag tot ziens dus op woensdag 11 december om 20.00u in ‘t Weverke, Hoofdstraat 77 te Schimmert. Zorg dat je op tijd bent, zodat je nog verzekerd bent van een goede zitplaats!

Belangstellenden van buiten de verenigingen zijn welkom.

 

IARU regio1- en nationale noodfrequenties 
                                 
nationaal        3.670Khz  LSB internationaal   7.110Khz  LSB   nationaal 145.500Mhz FM
internationaal 3.760Khz  LSB internationaal 14.300Khz  USB  nationaal 433.500Mhz FM